Lastpass: seguretat i comoditat

11 abr., 2017 | Eines, Seguretat | 0 comments

És una qüestió evident i bàsica, tant, que resulta inqüestionable: la seguretat de les contrasenyes que emprem. La veritat és que en el dia a dia, el que hauria de ser i la realitat que és dista molt entre si.

Cada dia són més les contrasenyes i claus que posem en ús en les aplicacions dels més diversos dispositius, doncs bé, els que com a empresa ens dediquem quotidianament a prestar serveis de hosting, correu electrònic, etc. constatem més vegades de les que voldríem, la pobra gestió d’una part dels nostres usuaris de la seguretat de les seves contrasenyes. És freqüent trobar qui les guarda en un Excel, en un document de Word, de paper i en altres casos, ni s’anota, es fa servir la mateixa per a múltiples serveis.

Això passa perquè encara estem poc acostumats a manejar un nombre creixent de dispositius i programes que requereixen autenticació i també perquè encara estem massa confiats que no passa res. Un simple cop d’ull  ens mostra que el panorama ha canviat radicalment, he conegut empresaris als quals els han “segrestat” el disc dur (per encriptació no consentida) i demanat un rescat, a altres els han suplantat el compte de correu i realitzat activitats il·legals des de la mateixa , per no parlar d’accés a informació bancària.

Mesures de seguretat a prendre hi ha moltes i avui no pretenc ser exhaustiu, sobretot la més elemental és el SENTIT COMÚ. L’eina que presentem avui, LastPass té la virtut de sumar dos conceptes antagònics per als usuaris: seguretat i comoditat. Existeixen versions free i Premium (per només 1 $ al mes).

L’ús és ben senzill, es tracta d’una aplicació que s’instal·la al PC, Mac o dispositius mòbils (només Premium), les dades s’emmagatzemen centralitzats al servidor de LastPass, on estan protegits mitjançant xifrat AES de 256 bits, algoritmes hash amb sal i PBKDF2 SHA-256.

Només cal recordar una contrasenya mestra per accedir al nostre compte des de qualsevol dispositiu on tinguem instal·lat LastPass i les contrasenyes emmagatzemades estan sincronitzades automàticament en tots ells.

Les contrasenyes, noms d’usuari i URL (adreça web) de les diferents aplicacions es guarden ordenadament en una fitxa, la seva introducció pot fer-se manual o automàtica la primera vegada que accedim.

Una altra utilitat molt interessant és el generador de contrasenyes noves quan les necessitem per primera vegada o per actualitzar-les periòdicament, així no hem de perdre temps pensant quina nova password utilitzar ni quins requisits ha de tenir per a ser segura, LastPass ho fa en un instant i ho grava al moment.

Té encara més funcions, descobreix-a la seva pàgina web: www.lastpass.com/es/